Volg ons
Search
Close this search box.

Samen zijn we onbeperkt

De specialistische flexpool, het zij-instroomtraject en het praktijkgestuurd leren. Allemaal trajecten die tot stand komen door de samenwerking tussen SDW en S&L Zorg. Een unieke samenwerking die vandaag de dag niet meer is weg te denken uit beide organisaties.

Het zij-instroomtraject

In oktober start één van de gezamenlijke trajecten, namelijk het nieuwe zij-instroomtraject. We spreken met Henny der Kinderen, praktijkopleider S&L Zorg, en Ellen Rombout, praktijkopleider SDW, samen verantwoordelijk voor de organisatie rondom het zij-instroomtraject. In het verkorte leer-werktraject van anderhalf jaar worden kandidaten in een razend tempo klaargestoomd voor de functie van cliëntbegeleider niveau 3.

Al langer was er behoefte aan een specifiek zij-instroomtraject voor mensen met voldoende werk- en levenservaring. Henny: “We merkten dat de vraag steeds groter werd voor een op maat gemaakt traject. Veel geschikte kandidaten vinden drie jaar studeren gewoon te lang. Vaak zijn dit ook kandidaten waarvan je zelf al ziet dat het gewoon sneller moet kunnen dan drie jaar.” Ellen: “Daarnaast is het reguliere BBL-traject redelijk schools. Dat schoolse past helemaal niet bij de zij-instromer.”

“Voor ons is een samenwerking heel erg vanzelfsprekend.”

Toen andere organisaties van start gingen met trajecten speciaal voor zij-instromers, besloten Henny en Ellen er ook voor te gaan. Ellen: “Onze managers waren ook van mening dat dit traject er moest komen.” Henny: “Ook de voortdurende krapte op de arbeidsmarkt speelde een grote rol bij de besluitvorming. Je moet alles uit de kast halen om mensen de zorg in te krijgen.” Ellen: “De uiteindelijke samenwerking was daarbij erg logisch.” Henny: “We zijn vervolgens met diverse opleidingsinstituten in gesprek gegaan. We zochten voornamelijk een partij die ons compleet kon ontzorgen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Bureau G&D. Zij hebben veel ervaring met dit soort trajecten. Alles is gebruiksklaar, gebruiksvriendelijk en staat als een huis.” Naast de samenwerking met Bureau G&D gaan de praktijkopleiders ook eigen deskundigen invliegen voor het lesprogramma. “Op deze manier leren de studenten van actuele casussen uit de praktijk”, licht Ellen toe.

Pittig traject

Het traject is niet voor iedereen weggelegd. De verkorte leerroute vraagt een pittige investering in leren, werken en tijd. Henny: “Daarom gaan we op zoek naar zij-instromers met een proactieve, ondernemende houding met een flink aantal jaren werkervaring en minimaal werk- en denkniveau mbo 3.” Beide praktijkopleiders gaan daarom ook streng selecteren. Henny: “Bij enige twijfel doen we het niet of verwijzen we door naar het reguliere traject. Voor dit zij-instroomtraject zoeken we echt toppers.” Ellen: “Je wilt gewoon dat het slaagt en niet dat de helft uiteindelijk afvalt. Daar heeft niemand iets aan.”

Samenwerking

Al langer werken Henny en Ellen met elkaar samen. Ellen: “Henny en ik zien elkaar al regelmatig bij klankbordgroepen. We zijn dé twee zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking hier in de regio. Voor ons is een samenwerking heel erg vanzelfsprekend.” Henny: “We geven ook samen trainingen aan werkbegeleiders, zij begeleiden leerlingen en stagiaires. Dit doen we al langere tijd heel bewust samen en dat bevalt heel goed.” Naast het zij-instroomtraject start na de zomervakantie ook het PGL traject (praktijkgestuurd leren). Ook dit traject pakken beide organisaties samen op. Henny: “Bij dit traject werken we samen met het Kellebeek College.” Ellen: “Het PGL traject lijkt qua praktische inslag veel op het zij-instroomtraject. De lessen worden bijvoorbeeld op onze locaties gegeven aan de hand van casussen uit de praktijk.” Henny: “Het verschil is alleen dat het PGL traject wel drie jaar duurt en dus niet verkort kan worden afgerond.”

Meer weten over het zij-instroomtraject? Neem dan eens een kijkje op de website van Samen Onbeperkt.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud