Volg ons
Search
Close this search box.

Een bijzondere dubbelrol

“Als kind groeide ik hier om de hoek op. Het was toen nog een militair terrein. Er stond hier een groot huis met wit balkon, met hekken eromheen. Maar er was ook een gat, daar kropen we dan stiekem doorheen. En dan maar opletten dat de militaire politie je niet zag.”

Annemarie van den Boom kent Bergen op Zoom en Lambertijnenhof al vanuit haar jeugd. Voor Echt spreek ik haar omdat ze een bijzondere dubbelrol heeft bij S&L Zorg, ze is teamleider en lid van Team Zorg. Waarom? “Als meewerkend teamleider, toen nog op de Portugalstraat, stond ik op de werkvloer. Het is heel zinnig dat de werkvloer erbij zit als er plannen worden gemaakt. Toen Titus (manager Team Zorg) vroeg of ik mee wilde doen, zei ik direct ja! Die kans om vanuit de werkvloer mee te denken over de gehele organisatie liet ik niet schieten!” In het gesprek proef ik direct de gedrevenheid bij Annemarie. Het is ook niet vreemd, want al jong koos ze juist uit passie haar opleiding en huidige werk.

“Al snel ontwikkelde ik meer passie voor de ruiters met een beperking dan voor de paarden.”

“Als kind had ik een bijbaan bij het dierenasiel. Dieren waren alles voor mij. Toen ik meekon met een vriendin om te helpen bij paardrijles deed ik dat meteen. Maar, al snel ontwikkelde ik meer passie voor de ruiters dan voor de paarden. De ruiters daar waren mensen met een verstandelijke beperking.” Haar keuze voor een opleiding was daarna eenvoudig. Ze rondde uiteindelijk HBO-V af. Ze werkte al snel als case-manager op Lambertijnenhof 226-228. Na de reorganisatie in 2012 kreeg ze de kans om aan de slag te gaan als teamleider op de Portugalstraat. Recent is ze teamleider geworden van Lambertijnenhof 206-208.

“In Team Zorg zitten mensen die allemaal nog een andere functie hebben. Dat kan best pittig zijn, maar het geeft vooral dynamiek. We vergaderen bijvoorbeeld exact één uur in de week. Langer vinden we niet nodig. We nemen namelijk alleen kort de lopende zaken met elkaar door en gaan daarna weer verder. Elk lid zoekt juist buiten Team Zorg de juiste mensen om zaken op te starten, samen te werken en vernieuwingen in te voeren.” Een belangrijk thema waar Team Zorg zich op gestort heeft, is het werken met doelgroepen. “Als medewerkers bijvoorbeeld heel veel ervaring hebben met gedragscomplexe cliënten wil je die ervaring bij alle cliënten in die doelgroep kunnen inzetten.

Voorheen werkten we met regio’s en bleef een medewerker altijd in de regio Bergen op Zoom of Roosendaal werken, daar zijn we mee gestopt. De doelgroep is het uitgangspunt, de locatie is niet meer leidend”. “Veel van de andere zaken gaan eigenlijk gewoon over beter samenwerken. Slimmer plannen, elkaar vertrouwen, zelfstandig durven werken, niet te veel praten, maar gewoon ook doen. En als er iets fout is dat ook durven zeggen tegen je collega, maar vooral ook als iets juist heel goed gaat.” Na twintig jaar gewerkt te hebben bij S&L Zorg heeft Annemarie veel veranderingen gezien, maar wat vond ze nu het allerleukste? “Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde doelgroep of regio, ik hou van mooie mensen en ik wil samen verder komen. Zo kijk ik naar cliënten, maar ook naar mijn collega’s. Ik hou in mijn werk wel van tempo. Daarom is het extra leuk dat ik nu kan werken in twee energieke teams die tempo durven maken!”

Team Zorg

Momenteel staat S&L Zorg voor de grote uitdaging om met minder geld de zorg toch verder te verbeteren. Daarom is tijdelijk Team Zorg opgericht. Een uniek team dat bestaat uit zes personen die gezamenlijk leiding geven aan alle urgente veranderingen in de zorg. Team Zorg bestaat uit: twee zorgmanagers (Kathinka Boonman, Ton van Gils) drie teamleiders (Roos van Merode, Annemarie van den Boom, Marlies de Waal) en een manager (Titus Vorstermans). Team Zorg is opgericht in oktober 2015 en is ruim na het schrijven van dit artikel in september 2016 weer opgeheven toen de doelstellingen behaald waren.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud